Un nou protocol per detectar les i els joves en situació de violència masclista
En el marc de la jornada “Joves i violència masclista”, que ha reunit més de 100 professionals de joventut, sanitat i lleure educatiu, el Departament de Benestar Social i Família ha presentat el nou Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista. Es tracta d’un document realitzat amb el propòsit de facilitar la tasca als tècnics i equips de joventut que han de tractar amb joves que es troben en situació de violència masclista. El protocol, a més, s’estableix com una nova eina de sensibilització i de detecció de nous cassos.
El protocol, que des d’avui està a disposició dels 740 professionals de joventut que hi ha a Catalunya, estableix el model d'intervenció i de coordinació. A més a més, reuneix materials de suport amb exemples de situacions d’abús i violència masclista en les seves diferents manifestacions, i mostra, entre d’altres procediments, els passos que cal seguir segons si es tracta d’una situació d’urgència o no.
A través d’aquest document es volen millorar les accions preventives, de detecció precoç i l’acompanyament per la construcció d’unes relacions interpersonals més satisfactòries entre la població jove. Es calcula que a Catalunya, una de cada quatre adolescents entre 13 i 18 anys ha estat controlada i aïllada de les seves amistats per part de la seva parella sentimental. Recordem que aquest tipus de violència és un fenomen universal que no entén ni d’edats, ni de cultures ni de classes socials.
A més d’incloure pautes d’actuació davant d’una situació de violència masclista, aquesta nova eina posa l’accent en detectar preventivament els possibles abusos a noies per part de les seves parelles o d’altres persones. Per a fer-ho, el protocol detalla diferents indicadors de sospita i explicita com ha de ser l’atenció personalitzada en diversos espais d’atenció a la gent jove, com ara els prop de 300 punts d’informació juvenil.
Via | Departament de Benestar Social i Família – Generalitat de Catalunya
Etiquetes: violència de gènere