Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Notícies


01/02/2018 - 12:08

Ser jove i voler emancipar-se: un dels reptes més difícils d'assolir per als menors de 30 anys


El primer paràgraf de la introducció al document publicat per l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) no adverteix d'una situació favorable per als i les joves:

"El 37,6% de la població de 16 a 29 anys d'Espanya estava en risc de pobresa o exclusió social en 2016. Per primera vegada des de 2008 aquesta proporció ha disminuït, però la població jove segueix sent el col·lectiu amb majors probabilitats de trobar-se per sota del llindar de pobresa econòmica, sofrir manca material severa o residir en llars amb baixa intensitat d'ocupació".

L'emancipació dels i les joves cada cop representa un esglaó més alt. La recuperació del mercat immobiliari no ha suposat una millora real en les condicioins d'entrada a una vivenda de lloguer, tot i que hi va haver una baixada de preus amb la recuperació econòmica rere la crisi de 2008 que ha durat poc en el temps. 

"En el segon trimestre de 2017, tan sols el 19,4% de les persones de 16 a 29 anys a Espanya han aconseguit anar a viure a una vivenda fora de la llar familiar". 

L'estudi de l'Observatori d'Emancipació posa èmfasi en l'encariment del preu de l'habitatge en l'últim any i, per tant, la incapacitat de la majoria dels joves per accedir a ella. "Si fa un any la compra d'un habitatge lliure hagués suposat el 60,2% del salari net d'una persona jove, en el segon trimestre de 2017 ja arriba al 60,8%", segons reflecteix l'estudi.

Aquestes sis desenes de diferència a l'alça, com remarquen des del CJE, "poden no semblar molt rellevants, però confirmen una pauta ascendent que serveix per allunyar-se una mica més del llindar del 30% que, segons els estàndards de les pròpies entitats financeres, delimita la ràtio màxima d'endeutament tolerable".

El CJE denuncia les condicions laborals (traduïdes en la precarietat i temporalitat dels contractes) i socials que sofreix el col·lectiu jove, que ocasionen, entre altres conseqüències, dificultat per accedir a un habitatge, ja sigui en propietat o en règim d'arrendament.

Encara que la capacitat adquisitiva de les persones menors de 30 anys a Catalunya és una de les més favorables del territori espanyol, els elevats preus de l'habitatge, tant en règim de lloguer com de compra, fan que sigui molt difícil per a aquest col·lectiu accedir a un habitatge en condicions assequibles. 

"Sufragar el lloguer mitjà d'Espanya, de 767,09 euros mensuals, comportaria que actualment una persona jove dediqués el 85,4% del seu sou únicament a pagar la mensualitat del lloguer -el 71,1% un any enrere-, sense afegir, en aquests càlculs, el cost dels subministraments bàsics per l'ús de l'habitatge (aigua, llum, gas, entre uns altres). Amb la renda mitjana d'una llar jove, en els quals solen participar més d'una persona, el lloguer d'un habitatge lliure resultaria igualment inassumible, en portar-se el 48,3% dels ingressos disponibles", adverteix l'informe del CJE.

Així, el preu del lloguer a Catalunya s'ha incrementat un 19,43% en aquest període, situant-se entre les comunitats autònomes amb preus més alts. Això ha fet que s'hagi incrementat de forma important l'esforç que han de fer, tant una persona sola jove assalariada com una llar jove, per poder pagar la renda de lloguer, amb augments interanuals del 19,89% i del 21,90%, que han elevat aquest esforç en termes d'ingressos fins a un 115,1% i un 61,9% respectivament.

Així doncs, la població jove ha d'optar per noves alternatives com les que al 2014, des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CJC, es van proposar com a models alternatius de tinença d'habitatge:

  • Masoveria urbana
  • Cessió d'ús (cooperatives en cessió d'ús)
  • Dret de superfície
  • Copropietat: propietat compartida i propietat temporal
     

També el Programa Viure i Conviure que consisteix a proporcionar allotjament a joves estudiants en el domicili de persones grans en situació de soledat o que tinguin necessitat de companyia.

I opcions com el Programa de Compartir Habitatge, que preten facilitar als joves l’accés a l’habitatge compartit, a través d'assessories personalitzades on els i les joves poden resoldre tot tipus de dubtes relacionats amb el lloguer, la compartició, etc. i impulsant també noves alternatives de compartició tals com: les unitats de convivència, la compartició inter generacional, entre d'altres. A part també disposa d'un portal web on els usuaris poden publicar tant ofertes com demandes de forma gratuïta.

 

Fonts: Observatorio de Emancipación nº 14 (Primer semestre 2017) i Jove.cat 


Etiquetes: , ,
Ajuda'ns a millorar
20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assessories per a joves Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove