Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Notícies


03/07/2003 - 00:00

Només un 6% dels universitaris no troba feina després de 3 anys


El mite de què la Universitat és una fàbrica d’aturats ha passat a la història. L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari ha publicat el llibre Educació superior i treball a Catalunya, després d'un exhastiu estudi sobre la inserció laboral dels graduats universitaris catalans. En l’enquesta han participat 10.000 graduats del curs 1997/1998 (el 50% del total) de les set universitats públiques catalanes. Aquestes són les principals conclusions que presenta l'informe

- Només un 6% dels graduats no tenen feina tres anys després d’haver acabat la carrera. Els estudis amb més aturats són els d'Humanitats i Ciències Experimentals (11%) mentre que els d'Enginyeries són els que presenten un índex més baix d'aturats (3%).

- Un 41% dels graduats compagina feina i estudis. D’aquests, un 14% treballen a temps complet i la resta, a temps parcial. Segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona elaborat l'any 2002, hi ha una clara tendència dels joves d’assolir nivells de formació superior per millorar la seva situació laboral, fet que fa que sigui molt probable que augmenti, durant aquesta dècada, el nombre de joves que compaginen la feina amb els estudis.

- Treballar durant la carrera en una feina relacionada amb el camp d’estudi és un factor que facilita una millor qualitat de la situació laboral dels graduats catalans. El 70% dels qui tenien una feina relacionada amb els estudis es consideren inserits adequadament. En canvi, prop de la meitat dels que han desenvolupat feines no relacionades amb els estudis creuen que no tenen una feina ajustada als seus estudis.

- Per a un 14% dels universitaris, la seva feina és per sota de l’exigència del títol a l’hora de contractar-lo. A aquest percentatge de graduats no se’ls va demanar el títol universitari per contractar-los ni consideren que la formació adquirida sigui necessària per a les funcions i tasques que fan.

- Més de la meitat dels graduats amb feina ja treballaven abans d’acabar la carrera, i el 26%, abans de tres mesos d’haver-ho fet. Només un 5% diu que ha trigat més d’un any a trobar feina.

- Un 55% dels titulats que treballen tenen un contracte fix. Un 8% són autònoms, un 36% tenen un contracte temporal (en el cas de les Enginyeries només un 26% enfront del 50% d’Humanitats i Ciències Experimentals) i un 2% es troben en situació irregular.

- La via d’accés a la primera feina identifica les amistats com a primera estratègia (40%). Li segueixen els anuncis a la premsa (17%), les estades de pràctiques a les empreses (9%) i les borses de treball de les universitats (8%). Els serveis institucionals d’ocupació s’utilitzen poc (3%).

- Els graduats es queden treballant a la comunitat autònoma on han estudiat. La mobilitat és pràcticament nul·la. Només el 6% dels graduats treballen fora de Catalunya i el 71% del total de graduats de les 7 universitats públiques de Catalunya treballa a la província de Barcelona.

- No hi ha diferències entre nois i noies pel que fa a la taxa d’ocupació, la qualitat de la inserció ni en el que triguen en trobar feina. Però sí que hi ha clares diferències entre homes i dones pel que fa als salaris percebuts.

- En general els graduats se senten prou satisfets amb la seva situació laboral. En una escala de 0 a 10, li posen un 7,7.

- L'estudi conclou que els graduats reben una bona formació teòrica però els manca una formació pràctica. Pràcticament el 70% dels graduats afirmen que tornarien a repetir la mateixa carrera mentre que un de cada 3 estudiants no està gaire satisfet amb els estudis que ha fet.


Etiquetes: ,
Ajuda'ns a millorar
20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assessories per a joves Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove