Els i les joves, els i les més actius/ves en el mercat de l'habitatge
El mercat de l'habitatge va molt unit a l'edat. El propi cicle vital converteix en més habitual optar pel lloguer una vegada es deixa l'habitatge familiar, i decidir comprar alguna cosa més endavant. Amb tot això, no és d'estranyar que la franja d'edat més activa en el mercat immobiliari siguin els joves, com indica l'estudi “Radiografia del mercat de l'habitatge 2018-2019”, realitzat per Fotocasa.
Més lloguer que compra
El 33% dels joves de 18 i 24 anys, i el 43% del següent tram d'edat, entre 25 i 34 anys, estan participant en el mercat de l'habitatge en aquest 2019. Les xifres són majors no només respecte a l'any passat, quan es va registrar una caiguda de la demanda, sinó també en referència a les dades positives de dos anys enrere.
La gran majoria, com és d'esperar, es decanten pel mercat del lloguer: el 26% dels menors de 24 i el 30% de 25 i 34.
No sempre és el que es vol
L'augment de l'ocupació juvenil ha facilitat que més persones en aquestes franges d'edat puguin accedir al mercat immobiliari, però no sempre el fan en les condicions desitjades. De fet, ha augmentat el percentatge dels qui busquen habitatge per a comprar i finalment acaben recorrent al lloguer. I també ha crescut la percepció entre els joves que és millor comprar que llogar.
“En certa forma, s'ha produït un efecte rebot: davant la pujada de preus de l'habitatge en lloguer durant els últims anys, molts demandants d'habitatge, sobretot joves, busquen en el mercat de la propietat i en constatar que no poden comprar tornen al mercat de lloguer”, indica Beatriz Toribio, directora d'estudis de Fotocasa.
Efectes de l'emancipació tardana
La situació del mercat immobiliari és una de les causes de la tardana emancipació dels joves al nostre país, que se situa en els 29 anys de mitjana. I això comporta conseqüències tant socials com econòmiques específicament en aquest sector.
Font: Fotocasa.es
Etiquetes: habitatge