Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Notícies


18/07/2017 - 11:16

El Ministeri d'Educació negociarà retocs a les beques després del tancament dels universitaris

El secretari general d'Universitats es compromet a crear una comissió mixta per revisar amb els estudiants i els rectors els llindars de renda per a l'accés a les ajudes També assegura que compliran amb les tres reunions anuals del Consell d'Estudiants Universitari de l'Estat, a les quals promet que assistirà el ministre d'Educació almenys una vegada "Hem de fer això perquè ens tinguin en compte com a estudiants" lamenta Jaime Arnal, representant de la Universitat de Sevilla, després de la decisió que suposa la fi del tancament


 

Acabat el tancament a la seu del Consell Escolar de l'Estat, pertanyent al Ministeri d'Educació, i mitjançant el qual una vintena d'estudiants demanava un canvi en el sistema de beques. La decisió arriba després de l'escrit enviat pel secretari general d'Universitats, Jorge Sáinz, en el qual s'ha compromès a "instar la creació d'una comissió mixta amb CRUE (Conferència de Rectors) i Ceune (Consell d'Estudiants UUniversitario de l'Estat) per estudiar i analitzar el reial decret de llindars de renda pel 2018/2019".

Això vol dir que el Ministeri d'Educació revisarà amb els estudiants i els rectors els requisits econòmics exigits per accedir a les ajudes en un òrgan de participació nou. Fonts de la cartera de Méndez de Vigo descarten tocar el sistema de pagament en dues parts que va idear Wert i que continua malgrat que la qüestió més contestada pels alumnes. També ha mostrat la seva oposició a aquest model el Congrés i el Consell Escolar de l'Estat.

Les mateixes fonts d'Educació han assegurat al diari d'on s'ha extret aquesta informació, que els llindars de renda es revisen tots els anys encara que el que ve es farà per primera en aquesta comissió. El decret que regula les beques d'aquest proper curs no serà modificat en un cap punt malgrat el desacord i s'aprovarà en les properes setmanes.

En el text remès als representants universitaris tancats, Sáinz també  assegura que assistiran com està estipulat a les tres reunions anuals de l Consell d'Estudiants Universitari de l'Estat , unes trobades als quals havia d'assistir el ministre d'Educació però que portaven sense convocar-se dos anys.

D'aquesta manera els estudiants posen fi al tancament que van iniciar divendres passat. "Hem de fer això perquè ens tinguin en compte com a estudiants" ha lamentat Jaime Arnal,  representant de la Universitat de Sevilla, després de la decisió del ministeri d'Educació.

Per dur a terme les seves reivindicacions, els alumnes van redactar una llista de 12 propostes sobre les quals parlar. Entre elles, "un sistema de beques que ens permeti viure i no sobreviure", "una universitat pública real, ni una estudiant expulsada o privada per motius econòmics" o "condicions dignes per a les investigadores".

Així funciona ara el sistema de beques

Amb el sistema actual, herència de José Ignacio Wert, les beques, universitàries i no universitàries, es divideixen en dues parts: una fixa i una variable. La fixa inclou quantitats concretes en funció de si es compleixen o no determinats requisits: per exemple, a un universitari que viu en la Península, no supera el llindar més baix de renda i estudia lluny d'on viu la seva família li corresponen 3.000 euros.

L'estudiant pot saber per endavant quant ha de rebre de la part fixa, segons els requisits que compleix. Aquesta part la hi concedeixen uns mesos després, començat el curs, però sense saber quant rebrà en total perquè fins a final de curs no rep la resolució definitiva amb l'últim pagament corresponent a la part variable. Aquesta segona quantia es calcula  a través d'una fórmula matemàtica  pràcticament indesxifrable.

El mètode de distribució del pressupost de beques és el següent: una vegada que s'han assignat totes les quantitats fixes, el Ministeri d'Educació reparteix els diners que li sobra entre tots els becaris. I d'aquí surt aquesta part variable, que es reparteix ponderant la nota i la renda de cada estudiant amb la nota i la renda de la resta d'alumnes. És a dir, la quantia que rebrà un estudiant no solament depèn dels seus resultats acadèmics i de la seva situació econòmica; també depèn dels de tots els estudiants que han rebut beca al país i dels diners que li quedi disponible al Ministeri.

FONT: eldiario.es


Etiquetes: , ,
Ajuda'ns a millorar
20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Assessories per a joves Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove