Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

La declaració de la Renda

Què és l'IRPF?

L'impost de la renda sobre les persones físiques és un tribut estatal de caràcter personal i directe basat en els principis de capacitat econòmica de les persones, justícia, generalitat, igualtat, equitat i progressivitat. Això vol dir que l'import d'aquest impost equival a un percentatge de la renda, que varia segons els ingressos de les persones, i que unes certes circumstàncies personals, familiars i laborals de cadascú donen dret a aplicar-hi deduccions.

 

Què és la declaració de la renda?

La declaració de la renda és el document que informa a Hisenda:

  • Dels ingressos o rendiments del treball o de les activitats professionals i empresarials fetes l'any anterior; del rendiment del capital mobiliari i immobiliari, i dels guanys i pèrdues patrimonials, principalment.
     
  • De les deduccions -reduccions-; a les quals tenim dret segons la situació personal i familiar.
     
  • De la quantitat en concepte de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) que tenim pendent d'abonar si no hem arribat a cobrir l'import d'aquest impost amb les retencions periòdiques al llarg de l'any (declaració positiva); o bé dels diners que tenim dret a recuperar si l'import retingut per endavant supera la quantitat total de l'impost que ens toca pagar (declaració negativa).

 

Quan es fa la declaració de la renda i com?

La declaració de la renda es tramita cada any, entre els mesos de març i juny. Es concreta en un formulari llarg i de llenguatge tècnic que cal omplir i que pot resultar complex quan no s'hi està avesat.

En el moment d'omplir el formulari, has de tenir a mà tota la documentació relativa als ingressos de l'any abans. Si no te l'han facilitada prèviament, la pots demanar als agents econòmics amb qui t'has relacionat (pagadors, entitats financeres...).

 

Instruments per fer la declaració de la renda

L'Agència Tributària t'enviarà les dades fiscals i un esborrany de la declaració, que pots rectificar o confirmar. Si no en reps l'esborrany automàticament, el pots demanar per internet, per telèfon o personalment a les oficines corresponents. Si per algun motiu l'Agència Tributària no et pot fer l'esborrany de la declaració, et farà arribar únicament les dades fiscals de què disposa, que podràs contrastar amb les teves dades reals.

Per fer la declaració o rectificar l'esborrany que has rebut de l'Agència Tributària, pots demanar cita telefònica o per internet perquè un funcionari t'ajudi personalment a omplir els papers en una delegació o oficina de l'Agència Tributària.

La Direcció General de Tributs, que depèn de la Generalitat de Catalunya, també ofereix un servei d'atenció al contribuent, amb cita prèvia, per ajudar-te a emplenar la declaració tributària. Aquest servei funciona de l'1 de maig fins al 30 de juny.

El programa d'ajuda PADRE el pots obtenir gratuïtament a la web de l'Agència Tributaria o bé en CD-Rom a les delegacions d'Hisenda, als estancs o descarregant-lo per Internet. Serveix per omplir amb l'ordinador tot el formulari de la declaració de la renda, pas a pas, i calcula automàticament els imports de les quantitats a pagar i les deduccions. Si t'hi poses amb prou temps, podràs entrenar-te i familiaritzar-te amb el llenguatge dels formularis.

Des de fa uns quants anys pots confeccionar la declaració de renda per internet i enviar-la a Hisenda sense moure't de casa. Per a això, hauràs d'haver sol·licitat prèviament un certificat d'usuari (o signatura electrònica) que garanteixi la confidencialitat de les transaccions.

Si no t'animes a fer la declaració pel teu compte, sempre pots recórrer als serveis privats d'un gestor o assessor fiscal que, en canvi d'uns honoraris, farà aquest tràmit per tu.

 

Deduccions

Hi ha diverses circumstàncies familiars, personals i laborals que donen dret a reduccions de l'Impost de la Renda de les Persones Físiques. Tenir fills menors de tres anys, pagar habitatge o estalviar per comprar-ne un, viure en un pis de lloguer amb determinades condicions, etc. són alguns dels factors que desgraven.

També s'hi apliquen deduccions per diversos tipus d'aportacions, com ara contribucions a sistemes de previsió social o bé donacions a fundacions i entitats no lucratives d'utilitat pública. Quan facis la declaració de la renda, informa't bé de les deduccions que són aplicables en el teu cas concret. Si no ho veus clar amb el formulari de l'IRPF, demana assessorament a professionals especialitzats, entitats financeres i organitzacions de consumidors.

 

Font | Direcció General de Joventut

See video
See video

Enllaços

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 17.05.2013

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove