Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
 • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
 • click the Update button every time you want to update the selection.

El pressupost i el control de la despesa

 
Planificar com gastem i com estalviem diners ens ajuda a saber on van a parar els nostres ingressos i si som capaços de reduir despeses molt altes o de disposar d’un estalvi determinat per a fer front a imprevistos. El pressupost ha de ser realista i, evidentment, personalitzat o adaptat a la nostra situació específica i als ingressos i despeses que tenim.
 

L’estructura d’un pressupost familiar inclou:

 • La fase de planificació. Amb el suport material d’un quadre o full de gestió de pressupost i partint de les despeses del darrer any, hi anotarem la previsió mensual d’ingressos i despeses, i classificarem les despeses entre fixes i variables. Una eina útil és revisar els extractes bancaris de què disposem.
 • El control de la despesa. Totes les entrades i sortides de diners, fixes o variables, s’han de registrar. Les despeses fixes es detecten més fàcilment, però convé tenir en compte les petites i contínues despeses (transports, compres, lleure…) perquè a l’hora de la veritat es mengen una part important del pressupost.
Després, contrastant els ingressos i les despeses reals amb els ingressos i les despeses previstos, sabrem si hi ha desajustos, si disposem o no d’estalvi per a despeses imprevistes o si hem de fer un exercici de reducció de la despesa familiar.
 
 

Durant la planificació

 • Ingressos
Els podem classificar en fixos o variables. El que compta és que registrem els conceptes de salari o nòmina,
pagaments extraordinaris, ajuts socials i beques, devolucions fiscals, interessos i rendiments d’inversions, etc.
 • Despeses
També les podem ordenar en fixes o variables i per grans àrees com habitatge, subministraments,  telecomunicacions, educació, préstecs, assegurances, transports, oci, etc.
 
 

Recomanacions

 • Cal tenir en compte la importància de les petites despeses quotidianes de cara a la planificació del  pressupost.
 • Si contracteu un préstec hipotecari, calculeu que la quota mensual a retornar no hauria de superar el 30% dels vostres ingressos mensuals.
 • Limiteu el nombre de targetes de crèdit a les estrictament necessàries. El crèdit permet retardar el pagament d’un bé o un servei i poder-ne gaudir abans; però mal utilitzat pot ser perillós. Cal avaluar molt acuradament el cost real d’un crèdit.
 • Hi ha mesos financerament més difícils, no només per a estalviar, sinó per a arribar a final de mes: adquisició de material escolar a començament de curs, liquidació de tributs, venciment periòdic de les assegurances concertades, festes de Nadal... Cal tenir-ho en compte quan feu la planificació econòmica i fóra bo  reservar diners per a afrontar aquestes despeses i alhora valorar la possibilitat de fraccionar-ne el pagament.
 • Un consell útil és que, abans d’entrar en un establiment, us poseu un límit econòmic per a les compres d’objectes no imprescindibles.
 • És molt important implicar els vostres fills en la planificació i el control del pressupost. Són futurs consumidors i han d’aprendre a associar l’estalvi amb l’assoliment dels productes que volen adquirir.
 • Si disposeu d’estalvi, el podeu fer servir per a amortitzar parcialment, en qualsevol moment, els préstecs que heu demanat; en el cas dels crèdits al consum, no us ha de suposar cap despesa o penalització llevat que així s’hagi establert prèviament al contracte.
 • Tot i que l’estalvi a llarg termini és molt difícil, és recomanable reservar un 10% dels ingressos mensuals per fer front a despeses imprevistes.
 
See video

Documents

Enllaços

Mapa Jove

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 17.05.2013

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove