Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

No s'ha trobat cap entrada vigent del tipus seleccionat. Prova d'escollir una altra tipologia o un element de nivell superior.

També pots fer clic en "més esdeveniments" per accedir a la cerca avançada.


Bancs dels Temps

 

Què és un banc del temps?

Un banc del temps és un sistema d'intercanvi on els diners no tenen cap validesa; la moneda oficial és el temps que dediques als altres, un temps que tornarà convertit en una necessitat resolta. Així, no es tracta d'un banc en sí mateix, sinó d'un sistema econòmic que permet que els usuaris puguin oferir o demanar productes o serveis sense que intervingui la moneda oficial del país.

Posem un exemple: La Clara necessita que algú li ensenyi a cosir mentre que la Pilar vol aprendre a fer servir el correu electrònic per poder contactar amb el seu fill, que està vivint a l'estranger. La Clara decideix ajudar a la Pilar amb les seves habilitats tecnològiques i, a canvi, la Pilar la ajuda a aprendre a cosir. Totes dues intercanvien una hora del seu temps en ajudar a l'altra.

 

Com funciona un banc del temps?

Una hora de treball sempre equival a una altra hora de treball, independentment de les activitats o serveis que es prestin. La unitat d'intercanvi, en aquest cas el temps, té el mateix valor per a tota l'ajuda que es dóna als altres. Val el mateix una classe d'informàtica que una d'anglès, una de cuina, una de companyia a una persona gran, etc.

La idea és crear una nova moneda que permeti als usuaris treure'n profit de les seves habilitats. Una hora de treball equival a un servei de crèdit; aquests crèdits es depositen en un banc del temps i poden ser canviats per altres serveis i oportunitats oferides per altres persones també usuàries d'aquest sistema. Els detalls de les habilitats, necessitats i disponibilitat dels usuaris es registren en una base de dades del banc del temps de forma confidencial i així qualsevol necessitat pot ser atesa. Com més crèdit de temps circuli entre usuaris i com més persones comparteixin el seu temps i les seves habilitats, més rica serà la comunitat.

 

Qui pot ser usuari/ària d'un banc del temps?

Tothom té l'oportunitat d'accedir a un banc del temps, en qualitat de donant o de receptor, independentment del sexe, la edat o la condició física. De fet, l'eficàcia del banc del temps està garantida, ja que totes les persones necessiten rebre alguna cosa i tenen la capacitat d'ajudar a les altres oferint algun servei; els usuaris se senten útils quan poden oferir alguna cosa als altres.

 

Què s'hi pot intercanviar?

El ventall d'activitats que hi pots intercanviar és amplíssim:

  • Atenció a les persones (acompanyar infants a l'escola, llegir contes o jugar; acompanyar gent gran a cal metge, llegir-los llibres...)
  • Tasques domèstiques (cuinar, cosir, tenir cura d'animals i plantes, fer petites feines i reparacions de casa, penjar quadres...).
  • Formació (suport per a fer deures, classes d'idiomes, pintura, música...).
  • Informàtica (passar treballs a l'ordinador, assessorament informàtic).
  • I moltes més: fer massatges, traduccions, etc.

 

Quins avantatges ofereix un banc del temps?

Un banc del temps s'estableix com una eina que fomenta de manera comunitària la cooperació i la solidaritat entre individus que no es coneixen. Millora les relacions d'una persona amb la comunitat i dóna qualitat de vida.

Mitjançant intercanvis d'aquest tipus es fomenten principis d'igualtat, solidaritat, altruisme, integració social, respecte, millora de les relacions interpersonals, justícia social, etc.

El funcionament del sistema permet proporcionar una solució als problemes econòmics que molta gent pateix, sobretot arrel de la situació social que s'està visquen en els darrers anys.

 

Tríptics Banc del Temps (via Salut i Família)

 

On puc trobar un banc del temps proper?

A continuació trobareu un vídeo on es mostra l'experiència d'alguns usuaris de bancs del temps. De la mateixa forma, a l'apartat d'ENLLAÇOS (just a sota del vídeo), podeu accedir a un llistat de recursos i links relacionats amb els bancs del temps.

See video

Enllaços


Etiquetes: , , ,
Ajuda'ns a millorar
Data del document: 26.03.2013

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove