Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Cooperació internacional

1. Què és la cooperació internacional?
2. On trobo més informació?
3. El programa Joves cooperants
4. El programa Jóvenes Cooperants de l'INJUVE

1. Què és la cooperació internacional?

"L’objectiu bàsic del treball de les ONGD no és la cooperació en ella mateixa, un simple instrument, sinó contribuir a la satisfacció equitativa de les necessitats bàsiques de tot els éssers humans al Nord i al Sud, a la dignificació de la vida de les persones mitjançant processos decidits de forma participativa i sense imposicions. Això resulta impossible sense canviar els actuals models de propietat privada, producció i distribució i consum..."
(Codi ètic i de conducta de les ONGD de la FONGD)

La cooperació internacional requereix molta implicació i serietat i això no sempre es té en compte ja que s’acostuma a idealitzar el fet “d’ajudar als altres” com una qüestió fàcil, quan no és així en absolut. L’experiència ens senyala les nombroses dificultats amb que es troben les organitzacions o grups que es proposen dur a terme activitats de cooperació i com no n’hi ha prou amb la pràctica de molts anys per assegurar-se que els projectes arribin a bon port.

El paternalisme i l'etnocentrisme són alguns dels perills en que es pot caure fàcilment. Sovint les solucions ràpides i precipitades creen situacions de dependència dels països del Sud (també anomenats de la perifèria) envers els del Nord (o centre). És ben coneguda la frase “No has de donar peix sinó ensenyar a pescar”, però, pescar, de quina manera? Tal com ho fem als nostres països d’origen? Si no es fa una reflexió crítica del propi model de desenvolupament occidental, estarem imposant als altres un desenvolupament insostenible i font d’exclusió social.

Un dels conceptes més bàsics de la cooperació internacional és la participació.
Qualsevol projecte ha de tenir un temps previ a la seva realització centrat en definir-lo de forma participativa amb la comunitat local, mirant d’integrar tots els col•lectius que la conformen i que es veuran afectats per la seva realització. Alguns experts opinen que aquest fet és més important que el projecte pròpiament dit ja que és el que més contribueix a establir relacions de cooperació dins la pròpia comunitat. També és importantíssim que es faci una bona avaluació del projecte i que es tingui en compte quina serà la seva continuació un cop s’acabi el nostre paper actiu.

Totes aquestes qüestions sovint no poden establir-se tal i com es voldria degut a la naturalesa de les ajudes que es destinen a la cooperació, que sovint no s’adapten a les particulars necessitats de cada cas.
Les modalitats amb les que es pot tenir una experiència de cooperació són variades. En alguns casos pot ser un treball ben pagat, d’altres pot cobrir l’estança i en d’altres, sobretot si no es té cap experiència, pot ser que el viatge sigui a càrrec del participant.
 

2. On trobo més informació?

El Gabinet de Relacions Internacionals de la Diputació disposa tot tipus d’informació sobre les institucions europees, les subvencions i els programes comunitaris, i també sobre la formació d’àmbit internacional així com de tot el relacionat amb la
cooperació i la solidaritat.

A la Fundació Cidob trobaràs una bona base de dades sobre cooperació per al desenvolupament, sobretot pel que fa a la formació.

La Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament pot ser una altra font d’informació. Editen el butlletí INTERCOM que informa de cursos, convocatòria i ofertes de feina en l’àmbit de la cooperació.
 

3. El programa Joves cooperants

La Secretaria General de la Joventut cada any posa en marxa aquest programa per a enllaçar entitats que tinguin projectes de cooperació i joves que vulguin tenir-ne una experiència.

Objectius:
Promocionar la figura del cooperant, incrementant-ne el perfil professional, amb vista a millorar l’eficàcia de la cooperació que es fa des de Catalunya, així com explorar les possibilitats d’aquesta tasca de cooperació de crear nous llocs de treball.
Donar suport a les organitzacions no governamentals de cooperació per al
desenvolupament en la realització dels seus projectes de cooperació incorporant-hi joves motivats i amb la qualificació necessària.

Destinataris:
Han de ser joves aturats menors de 30 anys amb una formació universitària o FP
inscrits prèviament com a demandants de feina al Servei Català d’Ocupació i amb perfils bastant diversos.

Accions:
Cada any se seleccionen uns deu projectes de diverses entitats. La Secretaria General de la Joventut contracta per un període de sis mesos joves cooperants, els quals s’incorporen als projectes de desenvolupament duts a terme per les variades ONG catalanes juntament amb organismes locals dels països als quals van destinats.

4. El programa Jóvenes Cooperants de l'INJUVE

Es tracta d’un projecte de nou mesos organitzat per l’Institut de Joventut en col•laboració amb el Servei Pùblic d’Ocupació Estatal (SPEE) i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

Requisits: Joves d’entre 18 i 29 anys inscrits prèviament com a demandants de feina al Servei Català d’Ocupació i amb la titulació acadèmica adequada (llicenciatura o diplomatura). De vegades es requereixen requisits específics (com per exemple idiomes o experiència) segons la ocupació.

Projectes: Per exemple educació, creació de microempreses, protecció del medi ambient i la seva sostenibilitat, reforçament institucional, millora de la vivenda i les infraestructures, desenvolupament rural, restauració del patrimoni, igualtat de gènere etc.
 

Enllaços

Mapa Jove

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 8.08.2018

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove