Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Guia jove per compartir pis

3.3.2 Un home i una dona a casa

La convivència entre sexes és un dels assumptes més controvertits a l’hora de compartir pis. Les dones i els homes tenen maneres molt diferents de conviure, costums diferents per l’educació rebuda. Aquest és un comentari molt sentit entre els joves que hem entrevistat, si bé és cert que també la gran majoria opina que el més important és l’educació i no el sexe de la persona amb qui es comparteix habitatge. Tot i això, t’exposem els comentaris que ens han ofert els nostres enquestats:

- La convivència entre persones de diferent sexe és enriquidora: hi ha persones que opinen que conviure amb persones de diferents sexes és més interessant, ja que homes i dones tenen diferents costums i no es discuteix tant i s’arriba abans a un acord. Això ens comenta l’Anna, que comparteix pis amb dos nois en un pis d’estudiants. La Laura també opina el mateix: “És millor compartir pis amb gent de diferent sexe perquè es pot aprendre molt de la manera de veure la vida dels altres. Els nois i les noies vivim de manera diferent, tenim l’habitatge de manera molt diferent. Els pisos de noies i els de nois són totalment diferents, gairebé extrems oposats. Quan sorgeixen els conflictes, a l’hora d’encarar-los tot és diferent per un sexe que per un altre. Si existeix aquesta barrera, es suavitzen les coses”. L’Hugo, que viu a L’Hospitalet amb un noi i una noia, comenta que “conviure amb un noi i una noia dóna a la meva llar un equilibri necessari”.
També hi ha noies que opinen que conviure amb un noi és millor perquè existeix més respecte a la intimitat.

- Les dones són més ordenades i netes: Hi ha la sensació generalitzada de que les dones són més sensates i ordenades que els homes. Sobretot, els nostres entrevistats (tant nois com noies) opinen, en general, que les noies són més netes amb la llar. Per això, algunes noies opinen que és preferible viure amb noies només perquè els homes no guarden un ordre ni netegen les parts comunes de la casa com les dones.

- Conviure amb nois i noies és indiferent: Com diu la Rosa “ser d’un sexe o d’un altre no fa que la convivència sigui més fàcil o més difícil. No depèn del sexe, depèn de la persona”. La majoria també creu que mentre hi hagi respecte, la convivència entre sexes no és complicada. Per a molts joves, el més important és la tolerància i el respecte per sobre de les manies personals i els costums de cada sexe.

- Millor amb gent del teu mateix sexe: En canvi, hi ha persones que opinen que és preferible compartir pis amb gent del teu mateix sexe. El Joan, per exemple, viu amb quatre nois més: “he conviscut amb noies i no és tan fàcil com amb els meus companys. Vaig compartir pis a Londres amb unes noies i no va ser tan fàcil com ara”. Això, és clar, depèn molt de les experiències i de la manera de ser de cada persona. La Núria, per exemple, comparteix pis amb una amiga i diu que “entre el mateix sexe hi ha més confiança, sobretot a l’hora de compartir bany, etc. tot i que això depèn molt de les persones i les regles que vulguis tenir al pis”.

En tot cas, i deixant de banda tòpics, la sensació generalitzada és que la convivència entre sexes és enriquidora i cada persona parla segons les seves experiències, que ja se sap que moltes vegades tenen més a veure amb la personalitat que amb el sexe en qüestió.

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 21.02.2011

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove