Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

No s'ha trobat cap entrada vigent del tipus seleccionat. Prova d'escollir una altra tipologia o un element de nivell superior.

També pots fer clic en "més esdeveniments" per accedir a la cerca avançada.


Guia Jove Cooperació i Solidaritat

1. Introducció

Amb aquesta guia sobre voluntariat tenim un objectiu: donar-te els recursos necessaris per a implicar-te activament en tasques de cooperació pel desenvolupament, tant des d'aquí com sobre el terreny.

T'explicarem les possibilitats per a fer un voluntariat a països en vies de desenvolupament, on cercar ofertes laborals i de pràctiques en el sector de la cooperació, com estudiar i quin tipus de cursos es duen a terme en aquest àmbit i també t’informarem sobre com et pots involucrar des d'aquí.

Si estàs pensant en fer un voluntariat o una estada de cooperació en algun país en vies de desenvolupament, però encara no tens clar com pots fer-ho o quines són les teves opcions, amb aquesta guia et donarem tota la informació que necessites per a poder-ho fer.

Tot i això, abans d'explorar les diverses possibilitats per a marxar, has de ser conscient d'algunes característiques de la cooperació pel desenvolupament:

- La cooperació internacional és un sector molt professionalitzat, és a dir, la majoria d’ONGD (Organitzacions no governamentals pel desenvolupament) cerquen professionals amb un alt nivell de formació i especialització en l'àmbit de la cooperació. Per tant, el nombre de cooperants catalans o espanyols treballant en els països del Sud és molt baix.

- Les ONGD catalanes treballen directament amb organitzacions del mateix territori, aquestes s'anomenen contraparts. Hem de tenir en compte, doncs, que la major part de la feina de cooperació es fa amb personal local, tant remunerat com voluntari, ja que un dels objectius de la cooperació és que aquesta sigui cada cop menys necessària.

- És només en els casos d'emergència quan es desplaça una quantitat important de personal del Nord, és el que anomenem Ajuda Humanitària. L’ajuda humanitària la realitzen especialment logistes i professionals sanitaris i durant un temps molt concret; també compta amb personal local.

- Acompanyar a gent sense experiència en cooperació ni coneixements sobre el país suposa una dedicació de temps i recursos que les organitzacions normalment no tenen.

- Molta gent com tu ofereix les seves capacitats per a anar a ajudar al Sud o a fer-hi pràctiques a través d’una ONGD, per tant, de treball remunerat és difícil trobar-ne.

Tingues present, a més, que, a part de les ONGD, també hi ha parròquies i grups locals de solidaritat que tenen projectes al Sud i amb els quals pots contactar.

En el cas de viatges per lliure, sempre que disposis de temps i diners i tinguis una gran capacitat d’adaptació, pots buscar el contacte directament amb organitzacions locals per a col•laborar-hi. En alguns casos, hi pots contactar des d’aquí. Això sí, en aquest cas t'hauràs de fer càrrec de les teves despeses.

I pensa que no només és important allò que faràs al terreny, també ho és allò que faràs des d'aquí a la tornada. Pots:
- Donar a conèixer les condicions de vida de les comunitats i les seves necessitats.
- Lluitar contra les causes que provoquen pobresa i desigualtats.

Per tal de preparar la teva estada a un país en vies de desenvolupament, t’hauràs de fer unes quantes preguntes:
• Quines són les meves expectatives?
• Per a què vull fer un voluntariat a l’estranger o treballar-hi?
• Què em frena?
• Quants dies, setmanes, mesos vull/ puc marxar?
• On vull marxar? Per a què?
• Tinc recursos econòmics per a cobrir les meves despeses?
• Sóc flexible?

Per tan, en funció dels teus objectius i de la teva carrera professional, pots marxar a fer una estada en un país del Sud de quatre maneres diferents:
1. Voluntariats de curta durada.
2. Voluntariats de llarga durada.
3. Estudis i pràctiques en cooperació internacional.
4. Treball en el sector de la cooperació internacional.

Font: Lafede.cat - Organitzacions per a la Justícia Global

See video
Ajuda'ns a millorar
Data del document: 7.05.2018

20 anys del Barcelonès Jove Borsa jove ofertes de treball Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Garantia Juvenil Mapa Jove