1. Presentació
Has pensat alguna vegada en marxar a l’estranger a fer un projecte de voluntariat? A continuació t’expliquem tot el que has de saber si vols participar al Servei de Voluntariat Europeu.
Esperem que et sigui útil aquesta guia i que et motivi per a aprofitar d’aquesta oportunitat!
El Servei de Voluntariat Europeu és un projecte de voluntariat internacional que permet a un/a jove o grup de joves participar activament en una organització que l'acollirà en un país diferent al que resideix.
Aquesta experiència d’educació no formal t’ofereix la possibilitat d'entrar en contacte amb altres cultures i idiomes i fer una tasca de voluntariat en un ampli ventall de temàtiques.
S’ha de tenir en compte que un SVE és una activitat de voluntariat contínua, és a dir, inclou una fase prèvia de preparació i una de posterior de seguiment o difusió. El Servei Voluntari Europeu no són pràctiques, ni una feina, ni vacances, ni un curs d’idioma.
El SVE pertany al programa europeu Erasmus+. A cada país hi ha una Agència Nacional que gestiona aquest programa. A continuació téns la pàgina web de l’Agència Nacional Espanyola i de la delegació catalana.
Els objectius generals del programa Erasmus+ són:
- Millorar el nivell de competències i de capacitats bàsiques dels joves.
- Promoure la seva participació a la vida democràtica d'Europa i en el mercat de treball.
- Promoure la ciutadania activa, el diàleg intercultural i la integració social.
- Reforçar vincles entre l'àmbit de la joventut i el mercat de treball.
- Promoure millores en la qualitat del treball, mitjançant una major cooperació entre les organitzacions en l'àmbit de la joventut i altres parts interessades.
- Complementar les reformes de les polítiques en les esferes local, regional i nacional.
- Recolzar el desenvolupament d'una política de joventut basada en el coneixement i l'experiència.
- El reconeixement de l'aprenentatge no formal i informal.
- Potenciar la dimensió internacional de les activitats juvenils.
- Potenciar el paper dels treballadors i les organitzacions en l'àmbit de la joventut com a estructures de recolzament pels joves.
Els objectius de l’acció Servei de Voluntariat Europeu són:
• Proposar als joves una experiència no formal d’aprenentatge intercultural fomentant la seva integració social i la participació activa, reforçant la seva empleabilitat i donant-los la ocasió de demostrar solidaritat amb altres persones, a través d’exercir una activitat de voluntariat en un altre país.
• Contribuir al desenvolupament de col•lectivitats locals.
• Fomentar el establiment de nous partners i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques.
Sempre hi ha tres o quatre socis que participen en un projecte de SVE:
o El o la més important és el voluntari o la voluntària
o Una o més entitats d’enviament
o Una o més entitats de recepció
o Sovint també una entitat de coordinació
Tots aquests socis o promotors dels països programa o del Sud-est d’Europa son acreditats per la seva Agència Nacional, l’Agència Executiva a Brussel•les o el Centre de Recursos SALTO SEE, i poden ser:
- Entitats sense afany de lucre o no governamentals
- Organismes públics locals o regionals
- Entitats actives a nivell europeu en el camp de la joventut
- Organitzacions governamentals internacionals
- Organitzacions amb afany de lucre (en el cas de què organitzin un activitat en el camp de la joventut).
L’organització d’enviament t’ajudarà a trobar un projecte i a fer tots els tràmits necessaris per a presentar la sol•licitud. Algunes entitats et fan una formació prèvia a mode de preparació, d'altre no. Però sempre hi són per a ajudar-te i donar-te suport abans i durant la teva estada i després de la tornada.
L’entitat de recepció és la del teu projecte, la que t'acollirà com a voluntari/a. S’haurà de posar en contacte amb la teva entitat d’enviament per a fer totes les gestions necessàries per a la sol•licitud. A més, et proporcionarà formació, et facilitarà un/a tutor/a, i també un/a mentor/a; t'oferirà l’allotjament i manutenció, una formació lingüística, per a facilitar la teva integració cultural i social dins de l'entorn local on es duu a terme el projecte.
De vegades interfereix una entitat de coordinació, que s’encarrega de la formació del voluntari/a, de presentar la sol•licitud i de gestionar-ne tot el procés administratiu, financer i pràctic.
Hi ha una pàgina web on pots trobar totes aquestes entitats d’enviament i d’acollida dels països programa i del Sud- Est d’Europa amb els seus projectes i la descripció detallada de les activitats que han de fer els voluntaris/es.
La informació d’aquesta base de dades dels projectes està en anglès.
Temàtiques
El projecte es pot centrar en diverses temàtiques com: cultura, esports, joventut, temes socials, patrimoni cultural, art, protecció civil, medi ambient, cooperació per al desenvolupament etc.
Els pots consultar tots a la base de dades de projectes acreditats.
Països participants
Els països participants del programa són els estats membres de la Unió Europea i Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Turquia i Macedònia.
Projectes amb Països associats veïns de la UE
Els següents països hi poden prendre part sempre i quan compleixin les condicions i criteris específics:
- Balcans Occidentals
- Països de l'Associació Oriental
- Països del Mediterrani Meridional
- Federació de Rússia
Projectes amb altres països associats del món
Algunes accions del programa estan obertes a qualsevol dels països associats del món recollits a
continuación, reagrupats segons la relació financera que mantinguin amb la UE:
- Andorra, San Marino, Mònaco, Ciutat del Vaticà i Suïssa.
- Àsia
- Àsia Central
- Amèrica Llatina
- Països Africans en vies de desenvolupament
- Iran, Iraq i Iemen
- Sud-àfrica
- Països Asiàtics industrialitzats
Et recomanem que busquis un projecte més aviat en funció dels teus interessos temàtics i no solament del país o l'idioma que vulguis aprendre o millorar. És més important allò que faràs que no pas el lloc on ho faràs, ja que l'horari del voluntari és d'unes 30 hores setmanals i has de poder fer una activitat que t'agradi i t'interessi! També has de tenir en compte que hi ha alguns països més sol•licitats que d'altres, com per exemple el Regne Unit, França o Alemanya. Per tant, segurament tindràs més possibilitats de trobar un projecte a altres països menys coneguts, però igual d’interessants!
La durada de l’activitat serà de 2 fins a 12 mesos. Per a les persones joves amb menys oportunitats i als grups de més de 10 joves es permeten estades a partir de 2 setmanes (Short term).
Un voluntari només pot participar en un SVE. Amb una sola excepció: Aquells que hagin realitzat una activitat SVE no superior a 2 mesos, podran realitzar un SVE addicional.
El gran avantatge d’aquest programa és que no has de complir gaires requisits i que està obert a qualsevol jove.
Els únics requisits són:
- Tenir una edat compresa entre els 17 i 30 anys a l'iniciar l’activitat de voluntariat.
- Residir legalment en algun dels països participants en el programa o en un tercer país.
- Estar compromès/a amb una experiència de ciutadania activa i d'educació no formal.
- Estar obert/a a adquirir noves capacitats i destreses socials, interculturals i personals.
Se seleccionarà als i les voluntaris/es independentment de la seva formació, origen o entorn familiar.
El projecte cobreix:
1. Pensa en una destinació i en una temàtica.
2. Comença a mirar la base de dades dels projectes acreditats.
3. Posa’t en contacte amb una entitat d'enviament.
4. Selecciona uns 10 projectes que t'agradin.
5. Redacta el teu currículum, per exemple segons el model Europass (forma homogeneïtzada del currículum, comú als 28 països de la Unió Europea, Turquia, Noruega, Islàndia i Liechtenstein): http://europass.cedefop.europa.eu/ [6]
6. Redacta una carta de motivació per cada projecte que hagis triat. Solen ser semblants però vigila d'enfocar correctament les teves motivacions segons l'entitat a la qual t'adreces.
Pots demanar consells a la teva entitat d'enviament per a la redacció de les cartes.
Si no saps l'idioma del país, les cartes solen redactar-se en anglès. I si no saps anglès, la teva entitat d'enviament et pot ajudar amb la traducció.
7. Envia un CV i una carta de motivació a cadascun dels projectes seleccionats (Pots trucar a les entitats d'acollida abans per a comprovar la vigència del projecte).
8. Quan tinguis una resposta positiva, avisa a la teva entitat d'enviament. Les dues entitats es posaran en contacte per a fer la sol•licitud.
Has de tenir en compte que hi ha 3 convocatòries a l’any per a presentar una sol·licitud:
. Si el projecte comença entre els dies 1 de maig i 30 de setembre, la sol•licitud s'ha de presentar abans del dia 2 de febrer
. Si el projecte comença entre els dies 1 d'agost i el 31 de desembre, la sol•licitud s'ha de presentar abans del dia 26 d'abril
. Si el projecte comença entre els dies 1 de gener i el 31 de maig, la sol•licitud s'ha de presentar abans del dia 4 d'octubre.
Normalment has d’esperar 6 setmanes per a rebre una resposta.
9. Si t’han acceptat, junt amb la teva entitat d’enviament començaràs amb la teva preparació per a marxar.
Abans de marxar, la teva entitat d’enviament, la de recepció, la de coordinació i tu, signareu un Acord d’activitats (activity agreement). En aquest acord d’activitats es formalitza la distribució de responsabilitats i la divisió de la subvenció de la UE. També estableix les teves tasques, horaris i acords pràctics, així com els processos i objectius d’aprenentatge esperats.
10. Ja comença el voluntariat i la gran aventura!
11. Durant la teva estada a l’estranger tens suport de la teva entitat de recepció, del teu tutor o tutora, també del mentor o mentora, que serà com un coach social, i, en cas necessari, de la teva entitat d’enviament.
Durant tot el procés del voluntariat hauràs de participar en algunes formacions i avaluacions, organitzades per les Agències Nacionals (països programa) o el Centre de Recursos SEE SALTO.
- Formació a l'arribada: Aquesta formació tindrà lloc al teu país d’acollida i t’ajuda a integrar-te millor i conèixer altres voluntaris/ies.
- Avaluació intermitja: En el cas de fer una projecte de més de 4 mesos, participaràs en una avaluació intermitja que serveix per a reflexionar sobre la teva experiència fins aquest moment.
12. Quan tornis al teu país d’origen, segurament faràs una avaluació amb la teva entitat d’enviament i començaràs un procés de difusió de la teva experiència. Ara et toca a tu explicar a altres joves per què val la pena anar a viure a l’estranger per a fer un voluntariat!
El Youthpass és una iniciativa de la Comissió Europea i es tracta d’un certificat que reconeix i valida la participació i l’aprenentatge dels i les joves en el marc de les accions del programa Erasmus+.
Els seus objectius són millorar el teu accés al mercat laboral, així com també fer una reflexió sobre el teu procés d’aprenentatge no formal i de les competències que has adquirit durant el teu projecte, en base a aquestes vuit:
- Comunicació en llengua materna.
- Comunicació en llengües estrangeres.
- Competències matemàtiques i competències bàsiques en ciències i tecnologies.
- Competències digitals.
- Aprenent a aprendre.
- Competències socials i cíviques.
- Esperit d'iniciativa i emprenedor. Consciència i expressió cultural.
Si pertanys a una entitat interessada en enviar o acollir voluntaris/es, hauràs de redactar una manifestació d’interès, un document on hi aparegui tot el vostre projecte, així com la vostra motivació en detall.
L'hauràs de presentar a l'Agència Nacional a través de la Direcció General de Joventut. Una vegada aprovat el vostre projecte, s'inclourà a la base de dades de projectes acreditats del Servei Voluntari Europeu.
L’assessoria en temes de mobilitat internacional no només t’informa sobre el Servei de Voluntariat Europeu, també sobre la resta d'oportunitats que tens a l’abast, com treballar, fer pràctiques, estudiar i fer altres tipus de voluntariats a l’estranger.
Si et vols informar sobre aquests temes o sobre el Servei de Voluntariat Europeu en concret, pots consultar els horaris i adreçar-te als punts corresponents de l'assessoria, tenint en compte que has de demanar cita prèvia.
• Dilluns de 12h a 13h i de 16h a 20h al Badiu Jove de Badalona.
• Dimecres de 12h a 13h i de 16h a 20h a l’Oficina Jove d’Emancipació de L’Hospitalet.
• De Dilluns a Divendres (excepte Dijous): de 17h a 20h al Centre Europa Jove, al CRJ Mas Fonollar de Santa Coloma de Gramenet.
- Dijous de 17 a 20h al Centre El Polidor de Sant Adrià del Besòs.
Links:
[1] http://www.barcelonesjove.net/linksjoves/links-joves/europa/participaci%C3%B3-i-voluntariat/youth-action/agencia-nacional-espanyola-d-4
[2] http://www.barcelonesjove.net/linksjoves/links-joves/europa/participaci%C3%B3-i-voluntariat/youth-action/secretaria-de-joventut-progr-4
[3] http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/participacio_i_solidaritat/erasmus/projectes_amb_joves/servei_voluntari_europeu/
[4] http://www.erasmusplus.injuve.es/
[5] https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_es
[6] http://europass.cedefop.europa.eu/
[7] http://www.youthpass.eu/es/youthpass/
[8] http://www.barcelonesjove.net/fitxa-mapajove/46240/direcci%C3%B3-general-de-joventut
[9] http://www.barcelonesjove.net/fitxa-mapajove/46421/assessoria-de-mobilitat-internacional-del-centre-europa-jove-crj-mas-fonollar-s
[10] http://www.barcelonesjove.net/fitxa-mapajove/46405/centre-de-producci%C3%B3-cultural-i-juvenil-polidor
[11] http://www.barcelonesjove.net/fitxa-mapajove/55033/badiu-jove
[12] http://www.barcelonesjove.net/fitxa-mapajove/46676/oficina-jove-de-lhospitalet