Agenda i convocatòries

You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

La renda i la seva actualització. La fiança

El pagament de la renda és la principal obligació a que es compromet l’arrendatari. Així doncs, no pagar les rendes en el termini pactat, es considera motiu de resolució del contracte.

La renda es pactarà lliurament per ambdues parts. Estarà llavors en funció de l´oferta i la demanda i de l’acord propietari-llogater. No hi ha mínims establerts.
Els períodes de pagaments també poden ser pactats per les parts, però si res es diu en el contracte, la llei estableix que el pagament ha de ser mensual i s’efectuarà durant els primers 7 dies del mes.

Arrendador i arrendatari poden pactar en el contracte el mitjà de pagament (xec, transferència bancària, metàl•lic) i el lloc on es farà el pagament. Si no es menciona res en el contracte, la llei preveu que el pagament es faci en metàl•lic i que l’arrendador el cobri a l habitatge arrendat. També es podrà pactar lliurement per les parts, que durant un plaç determinat, la renda quedi compensada total o parcialment  pel compromís de l'arrendatari de reformar l'inmoble en les condicions pactades.

L'arrendador està obligat a fer entrega d'un rebut del pagament de la renda, sempre que no hi hagi un altre pacte al respecte. Aquest rebut ha de especificar per separat les diferents quantitats que configurin el total abonat.

Actualització de la Renda

La renda haurà d’anar-se adaptant al cost de la vida. La llei preveu aquesta actualització que és farà de la forma que pactin les parts. En defecte d'aquest pacte, l’import de la nova renda es calcularà sumant a la renda de l’any anterior la variació de l’IPC general que correspongui als dotze mesos anteriors a l’actualització, prenen com a referència l'últim índex públicat a la data de celebració del contracte i en les succesives el que correspongui a l'últim publicat. En el cas que es pacti l'actualització de la renda, però no es concreti l'index de referència de la revisió de la renda, és prendrà com a índex l'Índex  de Garantia de Competitivitat, aplicant la variació anual d'aquest a data de la revisió del contracte.

Una manera senzilla d’efectuar el càlcul és entrar en la pàgina web de l’Institut Nacional d’Estadística (www.ine.es), que disposa d’una calculadora en la que s’incorporen els mesos i anys de referència així com la renda per obtenir la renda actualitzada.

La llei estableix clarament que només se li pot exigir al llogater el pagament de la nova renda a partir del mes següent a aquell en que l’arrendador li hagi comunicat per escrit.
 

Enllaços

Mapa Jove

Ajuda'ns a millorar
Data del document: 24.11.2016

Borsa jove ofertes de treball Compartir Habitatge Assessoria Habitatge Barcelonès Jove TeVé Cap Conversa Pendent Us presentem una nova aplicació per buscar ofertes de feina i beques: Arriba ClicJob! Sóc estudiant i vull treballar aquest Nadal Ajuts al lloguer Ajuts a la compra Diccionari d'Habitatge Promocions d'habitatge Garantia Juvenil Guia Jove sobre Hipoteques Guia Jove per compartir pis links habitatge